Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Μία πρόταση πολιτισμού για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα

Το  όραμά μας για τη Θεσσαλονίκη του 21ου αιώνα θα πρέπει να είναι ρεαλιστικό και να βασίζεται σε υπαρκτές δυνατότητες, που περιορίζονται λόγω της οικονομικής κρίσης και του Μνημονίου και όχι σε αυτές που θα θέλαμε να υπάρχουν για την πόλη μας και την ευρύτερη περιοχή.
Πιστεύω ότι η Θεσσαλονίκη του μέλλοντός μας θα πρέπει να είναι:
  •  πόλη της Γνώσης, της Δημιουργίας και της Τεχνολογίας.
  •  κέντρο καινοτομίας και ανάπτυξης με  έμφαση στον , Πολιτισμό, τις Νέες Τεχνολογίες και σεβασμό στο Περιβάλλον
  • Σταθερός τουριστικός προορισμός ειδικού πολιτιστικού ενδιαφέροντος.

Μήνες τώρα συζητώ με φίλους μου, ειδικούς και μη, κάποιες ιδέες που να «κουμπώνουν» στο πλαίσιο αυτό. Με βάση μία μικρή «έρευνα αγοράς» που έχω κάνει, καταλήγω στην εξής πρόταση: Η Θεσσαλονίκη θα μπορούσε κάλλιστα να μετατραπεί σε ένα ανοιχτό, διαρκές επισκέψιμο εκθετήριο της βυζαντινής και ρωμαϊκής εποχής. Να αναδειχθεί δηλαδή σταδιακά σε έναν πολυχώρο βιωματικής επαφής με το πλούσιο παρελθόν της, που μεταφέρεται σχεδόν αυτούσιο λόγω των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε ανοιχτό διάλογο με τη σημερινή πόλη.
Θα πρέπει να προβάλουμε αυτό το χαρακτηριστικό που έχει η Θεσσαλονίκη και ελάχιστες πόλεις του πλανήτη: η συμβίωση με το παρελθόν της. Να το αναδείξουμε και να το αξιοποιήσουμε. Έχουμε τόσα βυζαντινά μνημεία! Τα οποία συνεχώς αναπαλαιώνονται ή συντηρούνται. Εδώ είναι το στοίχημα: να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως τη μόνη περιοχή στην οποία όταν την επισκέπτεται κανείς μπορεί να μάθει πώς γίνονται οι αναπαλαιώσεις. Ή οι συντηρήσεις και οι αναστηλώσεις. Όπως και οι ανασκαφές. Να μπορούν δηλαδή οι επισκέπτες της να παρακολουθούν ειδικά βιωματικά ενημερωτικά προγράμματα, ερχόμενοι σε άμεση επαφή όχι μόνο με το πλούσιο παρελθόν αλλά και με την γέφυρα που στήνουν οι επιστήμονες μαζί του με το μέλλον. Έτσι, θα αναδείξουμε τον πλούσιο ελληνικό πολιτισμό, ανταποκρινόμενοι στις ανάγκες των καιρών για εθνική συνοχή.
Υπάρχει το δυναμικό για μία τέτοια στόχευση. Τόσο τα Πανεπιστήμια μας όπως και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες πιστεύω ότι θα δέχονταν την πρόκληση αυτή.   
Είμαι επίσης βέβαιος ότι η υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης θα δημιουργούσε συγκριτικό πλεονέκτημα για τη Θεσσαλονίκη και πολύ γρήγορα θα αναδείκνυε την πόλη σε σημαντικό προορισμό πολιτιστικού τουρισμού…
Θα συνεχίσω παρόμοιες αναζητήσεις, προκειμένου να τις υποβάλω ως σκέψεις, ιδέες ή προτάσεις στην «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη». Στην κατεύθυνση αυτή ζητώ και τη δική σου συνδρομή. Στείλε μου την άποψή σου για το παραπάνω ή οποιοδήποτε θέμα της πόλης στην ηλεκτρονική διεύθυνση thanosk@comncom.gr ή στο blog μου www.thanoskouloutmpanis.blogspot.com. Θα χαρώ πολύ να συνδιαμορφώσουμε προτάσεις. Άλλωστε, αυτό είναι και το κεντρικό μου σύνθημα σε αυτές τις εκλογές,. Ζητώ λοιπόν από εσένα και σήμερα να γίνεις με τη συμμετοχή σου μέρος της Λύσης και όχι του Προβλήματος. 

·         Ο Θάνος Κουλουτμπάνης είναι επιχειρηματίας, ιδιοκτήτης εταιρίας πληροφορικής και εφαρμογών υψηλής τεχνολογίας. Διετέλεσε αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ και διευθυντικό στέλεχος της ΧΑΝΘ. Είναι υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» του Κώστα Γκιουλέκα

Θάνος Κουλουτμπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου