Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010

Η Ίμβρος της ψυχής μας…


 
 Η χθεσινή είδηση για τις (νέες) βιαιοπραγίες στην Ίμβρο ήρθε σαν κεραυνός αλλά όχι εν αιθρία. Οι σοβινιστικοί κύκλοι, που σε αντίθεση με όλο τον πολιτισμένο κόσμο στην Τουρκία δεν ανήκουν στο περιθώριο της πολιτικής και κοινωνικής ζωής, έκαναν και πάλι αισθητή την παρουσία τους. Ανενόχλητοι, προκάλεσαν απίστευτες φθορές σε νεκροταφείο του νησιού, του πανέμορφου αλλά μαρτυρικού νησιού από το οποίο κατάγεται η οικογένειά μου.

Στο μυαλό το δικό μου, όπως πιστεύω και στο μυαλό χιλιάδων ιμβριωτών, συμπατριωτών μου, η λυπηρή αυτή είδηση δημιούργησε ξεχωριστά αρνητικά συναισθήματα. Μας έριξε απότομα στη θλίψη, ενώ πολύ πρόσφατα είχαν γεννηθεί προσδοκίες. Ήταν τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο όταν χιλιάδες Ίμβριοι βρεθήκαμε στο νησί μας για ένα τετραήμερο αντάμωμα μνήμης και τιμής προς τις πατρογονικές μας εστίες.

Στο πανηγύρι, το πάρτυ των νέων και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις έδωσαν το χαρμόσυνο «παρών» τους χιλιάδες Ίμβριοι από την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία και την Ευρώπη. Συγκινηθήκαμε όλοι μας μπροστά στο προσκύνημα των παλαιοτέρων και πολύ περισσότερο μπροστά στο χαμόγελο των παιδιών που ένιωθαν πως στο νησί μας έβρισκαν τις χαμένες ρίζες τους. Απίστευτες εικόνες μας έκαναν να πιστέψουμε ότι ο τόπος αυτός έχει μέλλον, ότι οι δεσμοί του νησιού με τα «παιδιά του» δεν σπάνε, όσα χρόνια κι αν περάσουν από την αναγκαστική προσφυγιά… Όσοι έφυγαν και κυρίως τα παιδιά τους αναβαπτίστηκαν στα νάματα της Ίμβρου, τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο.

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η αντιμετώπιση των τουρκικών αρχών, που φαντάζει πιο φιλελεύθερη τα τελευταία χρόνια, στάση που αποδίδεται είτε στις ευρωπαϊκές πιέσεις είτε στην προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης, που διαβλέπουν μέσα από τέτοια «ανοίγματα»…

Μέσα στο πλαίσιο αυτό ήρθε η πρόσφατη επίθεση των ανεγκέφαλων, «που ενοχλούν ακόμη και τους νεκρούς μας» όπως παρατήρησε ο συμπατριώτης μας Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Αλλά όχι, αυτές οι επιθέσεις δε θα μας πτοήσουν. Ξέρουμε πλέον πολύ καλά ότι με συμμάχους ακόμη και μέσα στους κόλπους της τουρκικής κοινωνίας θα αντιμετωπίσουμε τους σωβινιστές. Δεν πρέπει και δεν πρόκειται να τους κάνουμε το χατίρι. Δεν θα τους αφήσουμε να μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω. Θα μείνουμε ψύχραιμοι και ενθουσιώδεις. Οι σκοτεινοί κύκλοι θα γυρίσουν εκεί που ανήκουν. Εμείς και τα χαμόγελα των νέων μας θα επικρατήσουν.    


Ο Θάνος Κουλουτμπάνης είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με την «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» του Κώστα Γκιουλέκα.

 

Θάνος Κουλουτμπάνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου